Gezonde Oliebollen

Elk jaar moet ik ‘m steeds laten liggen en ieder jaar verlang ik er stiekem zó naar..

Het is nog nooit eerder in me opgekomen om zélf VEGAN oliebollen te maken! NU DUS WEL 🙂

Ik ben laaiend enthousiast en ik wil mijn recept met iedereen delen die in die dingen wil eten tot ze misselijk zijn ZONDER zich schuldig te hoeven voelen over wat erin zit. Géén gist, géén ei of dierlijke producten, géén geraffineerde suikers, géén gif!

Het mooiste is nog dat je dit in een mum van tijd op tafel hebt. Dit zijn ingrediënten die standaard in mijn voorraad te vinden zijn.

Gezonde Oliebollen

circa 11 kleintjes of 6 grote oliebollen

  • 250 gr speltmeel of tarwebloem
  • 250 ml amandel- of rijstmelk
  • Zonnebloem, rijs- of kokosolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • Optioneel: rozijnen
  1. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom, vooral de bakpoeder goed vermengen met de rest.
  2. Laat de rozijnen even weken in een bakje met lauw water (liefst 20 min) daarna goed droogdeppen.
  3. Meng vervolgens de natte ingrediënten door elkaar en meng dit papje door het droge geheel in de grote kom die je al klaar hebt staan. Het word een dikke brei. Voeg nu de rozijnen toe.
  4. Zet de kom in de koelkast met een droge theedoek er omheen (circa 30 min).
  5. Vul een kleine wokpan met de olie die je hebt gekozen tot een hoogte van het formaat oliebol dat je wilt.
  6. Maak met 2 natte eetlepels een bolletje en laat het langzaam zakken in de hete olie. Zet alvast een diep schaaltje klaar met daarin een vergiet met een paar velletjes keukenpapier om de oliebollen in uit te laten druipen.
  7. Bak beide kanten goud-bruin, let op want ze zijn redelijk snel klaar. Laat ze uitlekken in het vergiet.

 

*Tip: maak er eerst ééntje, zo kan je extra ingrediënten als kaneelpoeder toevoegen naar smaak en weet je of je ze kleiner of groter moet maken als de binnenkant niet goed/te gaar is.

* Omdat kokosolie niet goedkoop is heb ik een mix gebruikt van zonnebloem en kokosolie.

 

Nu ga ik verder oefenen met het goed rond krijgen van mijn oliebollen. Mijn dochter mag geen gist of schimmels, dus het deeg mag niet rijzen. Hierdoor gaat dat een stuk minder makkelijk. Maar ik houd wel van een uitdaging!

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *