How to: Suiker & Zuivelvrij eten (voor je baby en peuter)

Je hoort het iedereen roepen: Je kind heeft veel goede voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. & Dit is absoluut waar. Maar hoe je dit doet valt best naar eigen visie in te vullen!

Wist je dat Nederland één van de weinige landen is waar we zóveel zuivelproducten consumeren? Van dieren notabene!? Vergeet alles wat je is verteld en ga zelf op onderzoek uit. Het grootste gedeelte is namelijk helemaal niet waar!

In dit artikel geef ik tips en vertel ik hoe je verantwoord en bewust je kindje eten kan geven zonder dat ze aan iets tekort komen! Ik geef tot slot een voorbeeld van het dagmenu van mijn dochtertje.

& natuurlijk is het ook handig voor jezelf! Ik ben begonnen met gezond eten toen ik in verwachting was van mijn eerste kindje.

Ik heb de informatie zo kort en duidelijk mogelijk proberen te houden. Er is nog veel meer te vertellen. Maar dat komt vast in volgende blogs en berichten! Vragen kan je altijd stellen en opmerkingen/aanvullingen zijn welkom.

Tip:

– haal het schil eraf als je niet-biologische groenten gebruikt- om te voorkomen dat je kindje pesticiden en andere gifstoffen binnenkrijgt.

– gooi soms een appel, ananas of ander fruit door het eten om het wat zoeter te maken voor de afwisseling.

 

1.Zuivel?

  • Waarom wel: voor calcium, eiwitten en B vitamines.
  • Waarom niet: het is onnatuurlijk om melk van een dier te consumeren. De melk is opgebouwd uit de juiste ontwikkelingsstoffen om een kalf of i.d. groot te brengen. Een kind krijgt (meestal) ook niet langer dan 2 jaar borstvoeding van de moeder. Simpelweg omdat het kind nu ander voedsel kan verwerken en de melk niet meer nódig heeft! & meestal wordt de melk op een onmenselijke manier ontrokken van de dieren die hele dagen aan melkmachines e.d. worden gezet, zwanger worden gehouden en de kalven bij hen weg worden gehaald. Want anders zou het kalfje natuurlijk alle melk opdrinken! (en dat is dus blijkbaar niet de bedoeling, hebben ‘ze’ bedacht)

http://missnatural.nl/vijf-redenen-waarom-melk-ongezond-is/

Klik op de afbeelding voor gezondere alternatieven van melk

 

 

Klik op de afbeelding voor de lijst Calciumrijke voedingsmiddelen

 

2. Suiker?

  • Waarom wel:  voor glucose en natuurlijke groente/fruitsuikers. Die zijn onschadelijk (mits ze niet in een fabriek zijn onttrokken van de vrucht- in dit proces worden er chemicaliën toegevoegd die ‘ze’ niet hoeven op te geven aan de consument). & glucose is de énige vorm van suiker die door het lichaam kan worden opgenomen om in energie om te zetten of voor de opbouw van cellen. Voor deze stofwisseling zijn andere vezels, vitamines en mineralen nodig. Let op: in geraffineerde suikers ontbreken al deze essentiële ingrediënten!
  • Waarom niet: de ‘gewone suiker’ ook wel geraffineerde suiker is helaas flink bewerkt met rotzooi.  Bijna óveral wordt suiker aan toegevoegd. Kijk maar eens goed naar de verpakkingen op de producten uit de supermarkt. Gesneden vlees? Suiker! Baby koekjes? Suiker! Terwijl wanneer je suiker weglaat en eens echt zuivere ingrediënten met elkaar vermengd, krijg je de lekkerste smaken. Waarbij je kan proeven wat je precies eet! Dat is denk ik precies het probleem: alles is zó (tussen haakjes) smaakvol dat het eigenlijk juist smaakloos is.
Klik op de afbeelding voor een lijst van goede en slechte suikers

 

  • & Waarom nou eigenlijk al die slechte suikers: ‘ze’ willen allemaal het beste lekkerste product hebben. Daarvoor gaan ze op zoek naar het piekpunt. Door veel suiker toe te voegen bereik je zo’n piekpunt waarop een product het allerlekkerst is. Daardoor ervaart de consument een smaak piek en koopt hopelijk vaker dat product. Helaas is dit ook de reden dat er 1- grote hoeveelheden suikers in alles zit en 2- dat je een enorme dip kunt krijgen na het consumeren óf juist een craving naar méér. Helaas lijdt tegenwoordig het grootste gedeelte van Nederland aan suikerverslaving, het is een heuse epidemie!

De producenten houden ons dus allemaal voor de gek! Ook al staat er 100% natuurlijk op de verpakking is het soms toch mogelijk dat er nog troep in zit. Je moet je er dus zelf voor behoeden en in onderwijzen.

 

Geef je kinderen lekker veel fruit en het liefst op een lege maag, dan worden de voedingsstoffen het best opgenomen!

 

3. Vlees?

  • Waarom wel: voor eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12(zit alleen in dierlijke producten, ook in eieren, melk en vis)
  • Waarom niet: voor holistische redenen of iets dergelijks. Sterk minderen is ook al beter voor mens en dier. Je kunt de voedingsstoffen(behalve vitamine B12) makkelijk vervangen met ander eten.
Klik op de afbeelding voor een lijst van voedingsmiddelen als alternatief op vlees

 

Om mijn kind zo gezond mogelijk te laten eten ben ik in de zwangerschap al op onderzoek uit gegaan en heb ik mijn voedingspatroon daarop aangepast. Nu eet ik met haar net zo gezond mee. Vaak maak ik hetzelfde eten als mij voor haar, alleen dan in een ander pannetje- ik kook namelijk graag scherp. & Ook al heeft ze dit al via de borst meegekregen, vind ik haar nog iets te jong om te beginnen met flinke pepers door het eten.

Dagmenu’s:

Voorbeeld dagmenu 1 baby 12 maand:

Ochtend: rijstemelk met havermout en een geprakte banaan (in een pannetje 4 min laten koken)

tussendoortje: rijst of maïswafel

Lunch: boekweitbrood met plantaardige boter en spinaziespread

tussendoortje: appelbanaan smoothie en een dadelkoekje

Avondmaal: volkorenpasta, peulvruchten of gehakt en prei in tomatensaus

tussendoortje: fles 180 ml -> rijstemelk + bio meergranenpap

 

Voorbeeld dagmenu 2 baby 12 maand:

Ochtend: pannenkoek met banaan/dadel

tussendoortje: appelcake

Lunch: omelet met groente

tussendoortje: mandarijn en maïs chipje

Avondmaal: pompoensoep met rijst(zonder de peper)

tussendoortje: fles 180 ml -> oatly + bio meergranenpap

 

Dagmenu 3 Peuter 15 maanden:

Ochtend: fles pap en een rijstwafel met paprikaspread

tussendoortje: sinaasappel in stukjes

Lunch: gebakken aardappels(en grove stukken courgette en tomaat) uit de oven

tussendoortje: knijpfruit Goodies en stukjes komkommer

Avondmaal: verse vis met nasi goreng en een augurk

tussendoortje: stukje chocolade en papfles 180 ml

 

*Het beste is natuurlijk om alles biologisch te kopen, komt dit portemonnee technisch een keer niet uit? Verwijder dan de schil en was altijd heel goed. De bestrijdingsmiddelen komen meestal namelijk niet ver door het schil heen. Door groente en fruit in maaltijden te verwerken weet je zeker dat ze genoeg binnen krijgen. Ook in tussendoortjes en drinken kan je de nodige voedingsstoffen verwerken.

Afhankelijk van hoelaat ze wakker is en het aantal slaapjes wat ze gedaan heeft geef ik haar soms een extra broodje of pannenkoek als ze erom vraagt. Ze geeft nog altijd zelf aan als ze honger heeft en wanneer ze genoeg heeft gehad. Ook werk ik niet met vaste tijden, maar volgens haar natuurlijke bioritme. Vaak eten we dus niet tegelijk en als dat wel een keer uitkomt is het extra gezellig!

Klik op de afbeelding voor meer gezonde tussendoortjes

 

Tip: om baby’s langzaam te laten wennen aan vast voedsel kun je de Rapley methode gebruiken. Hierbij geef je grote gekookte stukken groenten om zelf te laten ontdekken wat de textuur is en hoe je daar op kauwen moet.

Geef ook vaker een flesje met water ipv de borst. Soms hebben ze alleen behoefte aan wat vocht en niet gelijk aan eten(zo voorkom je spugen en halve porties). Ik gebruik zelf de Grown-up-Cup(bij de AH te krijgen) daar kan ze zelf uit drinken zonder dat het knoeit. Er staat op vanaf 1 jaar, maar ik gebruikte het vanaf 7 maand. Ook al drinkt ze het liefst uit een glas, maar dat kan ik haar nog niet zelfstandig laten doen.

Conclusie: 

Hoe doe je dat nou gezond verantwoord en zuivel-suiker-vlees of pakjesvrij eten geven aan je kindje?

Tis heel simpel als je er in verdiepen wilt en jezelf deze gezondere levensstijl aanwent.

Ik ga er van uit dat mijn kinderen goed in contact blijven staan met hun lichaam op deze manier en dus daar later veel profijt van zullen hebben. Wanneer ik zelf nu namelijk iets naar binnen werk wat eigenlijk niet zo goed voor mij is, merk ik dat direct aan mijn lichaam. Best handig!

Succes met alles uitproberen!

Print Friendly

One Reply to “How to: Suiker & Zuivelvrij eten (voor je baby en peuter)

  1. We have been browsing online higher than three hours nowadays,
    but I never found any attention-grabbing article like yours.
    It is pretty value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the net will likely be a lot
    more useful than previously.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *