Gezondere ongeraffineerde suikers:

-vruchtensuiker in groenten en fruit

-natuurhoning (let op: er zijn ook honingsoorten waar geraffineerde suiker aan is toegevoegd!)

-palmsuiker

-kokossuiker

-agavesiroop / agavestroop

-ahornsiroop

-stevia

-oerzoet

-kokosbloesemsuiker

-maïsmoutstroop

-rijststroop

-dadelstroop

-maple syrup

= te koop bij de biologische winkel/ gezondheidswinkel.

Voor het bakken kan je natuurlijke zoetmakers gebruiken zoals: banaan, dadel, honing of andere fruitsoorten.

 

Slechte geraffineerde suikers:

Kristalsuiker: ook wel sucrose of sacharose genoemd: dit is het witte tafelsuiker dat o.a. wordt gebruikt in koffie en thee en bij het bereiden van bijv. chocolade/koekjes en snoep- afkomstig van de suikerbiet.

Poedersuiker: fijngemalen kristalsuiker

Basterdsuiker: witte kristalsuiker waar melasse en kunstmatige kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Er is witte, gele en bruine basterdsuiker.

Kandij: in een onverzadigde warme suikeroplossing laat men kristallen groeien.

Geleersuiker: kristalsuiker toegevoegd met pectine en citroenzuur.

Invertsuiker: mengsel van glucose en fructose dat verkregen wordt door invertie van suiker(inverteren: per liter water 2 kilo suiker en 4 gr citroenzuur)

Rietsuiker: afkomstig van de suikerriet en heeft een bruine kleur door kunstmatige kleurstoffen.

(Biet)suikerstroop: bereid uit de kooksels van de suikerfabricage. Er is goudkleurige en donkerbruine stroop.

Glucose: het gaat hier om de bewerkte, onnatuurlijke vorm- ook wel druivensuiker of dextrose genoemd: dit komt uit planten en groenten

Melasse(-stroop): een stroopachtig bijproduct wanneer de natuurlijke suiker uit suikerbiet of suikerriet wordt gehaald.

Maltodextrine: dit is de droge variant van glucosestroop en wordt bijv. toegevoegd in koffiemelkpoeders, puddingpoeders, pannenkoekenmix en sportdranken.

Je ziet dat het een enorme lijst is en als je verpakkingen gaat lezen dan kom je vaak meerdere tegen op hetzelfde etiket. Zonde hé? Voor mijn baksels gebruik ik zelf altijd kokosbloesemsuiker, dadelstroop en honing(kinderen onder de 1 kunnen dit niet verwerken). Stevia en oerzoet hebben naar mijn mening een na-smaakje.

Print Friendly