Surinaamse Bami met kalkoen

Ook dit recept is weer zonder pakje en een beetje op gevoel!  Meestal maak ik een grote pan vol dus kan je niet precies vertellen hoeveel gram dit voor hoeveel pers dat 🙁

Als ik een keer gevogelte op het menu heb staan- kies ik meestal voor kalkoenfilet. In kip  heb ik namelijk nog maar weinig vertrouwen en biologisch is dat behoorlijk prijzig. Kalkoenfilet is lekker- gezonder en niemand merkt het verschil!

Surinaamse Bami

  • Bami (ik gebruik bavette uit Sardinië- dun en breed)
  • 300 gr Kalkoenfilet
  • 2 sjalotten
  • 2 rawit
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje selderij
  • Courgette
  • Wortel
  • 1,5 tl Tamarinde
  • Ketjap
  • 2 tl Zeezout

Voor de kruiden:

  • 2 el Koenjit- geelwortel
  • 1 el Koriander
  • Zwarte peper
  • Zout
  • 1/2 el Paprikapoeder
  • 1/2 el Laospoeder
  • 1 el Gemberpoeder

 

1. Zet de gesneden Kalkoenfilet in een marinade van het Kruidenmengsel samen met de tamarinde. Voeg de ketjap toe totdat het vlees geheel gemarineerd is. Laat het 10 minuten staan.20160318_172523 2. Fruit ondertussen de sjalotten, knoflook en de rawit in een wokpan.

2. Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes of driehoekjes.

3. Gooi het gemarineerde vlees ook in de wokpan. Bak tot het rondom gaar kleurt.

4.zet een pan met water en het zeezout op voor de bami.

5. Voeg nu de groente toe in de wokpan en zet het vuur laag met een deksel op de pan (of bord). Laat het nog zeker 10 min doorgaren.

6. Kook de bami op medium vuur ong 7 minuten tot ie gaar is – proef het!20160318_184414

7. Giet de bami goed af.

8. Neem wat overtollig vocht weg uit de wokpan. Zet dit in een kommetje om dit later weer toe te voegen.

9. Meng beetje bij beetje de bami met het vlees en de groentes in de wokpan. Voeg het vocht toe wanneer de bami niet meekleirt.  Pas op dat het geheel niet waterig word!

10. Serveer met wat gehakte selderij erdoor heen voor een frisse smaak.

 

Eetsmakelijk!

 

 

 

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *